YALAKBAŞI ANTİK YERLEŞİMİ

    Yalakbaşı Likya Yolu Demre-Finike rotasında ve Finike'nin hemen üstünde Bonda Tepe diye bilinen 800'lü rakımda antik küçük bir yerleşim birimi

    Lymra Antik Kentine bağlıdır. Araştırmalarda 20 konut ve nekropol alanı tespit edilmiştir. Geçimlerini Hayvancılık ve tarımla sürdürmüşlerdir. Sıcak bir yaz günü ailemle buraya geldiğimizde  yukarıdan Finike körfezi muhteşem görünüyordu.

    Buraya Yalakbaşı isminin verilmesi yıkılan Likya Lahitlerinin kapaklarının keçi yalağı (hayvanların su içtikleri kap) olarak kullanılmasından geliyor.

Burada bulunan bir Stadiasmus (Antik Dönem Yol Tabelası) O dönemde yolculuk edenlere şehir yönlerini ve uzaklıklarını bildiriyordu.

    Küçük bir alanda yer alan harabeleri keyifle dolaştık.

 

  Biz oradayken gelen keçi sürüsü Görkemi çok sevindirdi. Keçilerden biriyle yemeğini paylaştı. Ne kadar samimi oldukları bana verdikleri pozda fazlasıyla anlaşılıyor.

    Tarihi kentler güzel ve ilginç oldukları kadar hüzünlü ortamlardır. Orada yaşayanlar da bizim gibi bu dünyanın telaşı içinde uğraşıp durdular. Dokunduğunuz her taşta tarihin dokusunu hissetmek dışında, ona emek veren ustayla görünmez bir bağ da kurarsınız. Yalakbaşı gezisi güzel geçti.



    Yoruldum batonları yaslayıp dinlenmek zamandır.

























                 














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kaş-Demre Parkuru